Plan Mix

Toekomst
Aantal woningen: 120 tot 150 appartementen
Plaats: Hoorn
Woningtype(s): Appartement

Wonen in de MIX voor jong en oud(er). Dat is het uitgangspunt voor een nieuw innovatief woonconcept op de Verlengde Lageweg 19, een markante topplek aan de rand van de wijk Kersenboogerd met alle voorzieningen binnen bereik. De gemeente en ontwikkelaar ZeemanVastgoed BV ondertekenden hiervoor maandag 19 juni een intentieovereenkomst.

In de MIX is er veel ruimte voor ontmoeting, maar ook een duidelijke scheiding tussen de ouderen- en jongerenwoningen. ZeemanVastgoed BV wil 120 tot 150 appartementen met verschillende voorzieningen realiseren op deze locatie. Hiervoor moeten de twee huidige kantoorpanden grondig worden verbouwd. Ook wordt er een nieuw gebouw toegevoegd.

Jong en oud in de MIX

Uitgangspunt van MIX is het principe van elkaar kunnen helpen. Met klusjes in huis bijvoorbeeld. Het organiseren van kleine evenementen of het onderhouden van gemeenschappelijk groen. Bewoners kunnen samen koken, ouderen kunnen studiebegeleiding bieden aan jongeren. Of andersom.MIX is gebaseerd op de West-Friese Woonchallenge 2021 uit het Woonakkoord van de zeven West-Friese gemeenten. Studenten van InHolland werden uitgedaagd om een plan te maken voor de herontwikkeling van de panden aan de Verlengde Lageweg. Belangrijke voorwaarde was dat het plan moest zorgen voor het behoud van jongeren in Hoorn.

Elkaar versterken

Peter Langenberg, directeur van ZeemanVastgoed BV: ‘Het complex moet een bijzondere woonomgeving worden, waarin jongeren en ouderen een ‘community’ vormen en elkaar versterken. In het plan zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes voor gezamenlijke activiteiten voorzien. Deze brengen levendigheid, gemak en mogelijkheden tot zorg nabij de seniorenappartementen. En ze zorgen ervoor dat de MIX in verbinding komt te staan met de omliggende wijken. Het is onze ambitie om met vertegenwoordigers van de beoogde doelgroepen, ouderen en jongeren, het plan verder tot ontwikkeling te brengen.’

Kansen voor doorstroming en starters

Marjon van der Ven, wethouder Wonen: ‘Het plan MIX is het eerste initiatief in onze ambitie om van het bedrijventerrein Lageweg/Verlengde Lageweg een meer gemengd gebied te maken. Het plan biedt kansen voor ouderen die graag willen doorstromen vanuit een (te groot geworden) eengezinswoning naar een betaalbaar appartement. Daarnaast biedt het plan een mooi woningaanbod voor jongeren die starten op de woningmarkt’’

Vervolg en besluit

De huidige kantoorpanden worden op dit moment verhuurd. De komende periode werken de initiatiefnemers samen met de gemeente, omwonenden en belanghebbenden het plan verder uit. De gemeenteraad beslist of de ontwikkeling door kan gaan. Het college verwacht dat de raad in het vierde kwartaal van 2024 hierover kan beslissen.

Kortom; een plan in ontwikkeling!

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom plan Mix? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil meer weten over dit project

Meer projecten

Neem ook eens een kijkje bij een van onze andere projecten