Nieuwbouw op weg naar aardgasvrij!

Aardgasvrije nieuwbouw is hot. Dat is begrijpelijk, want we moeten van het aardgas af. De overheid wil in Groningen stoppen met de winning van aardgas en vanaf 1 juli van dit jaar komt de aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen op het aardgasnet te vervallen. Dat betekent echter niet dat alle nieuwbouw ook meteen aardgasvrij is. Dat is niet haalbaar. Bouwplannen zijn soms al goedgekeurd en vergunningen verleend.

Maar niet getreurd. Er is ook nog zo iets als zeer energiezuinige nieuwbouw. Door maatregelen en technieken die u helpen weinig of geen energie te gebruiken in uw nieuwbouwhuis draag je toch vast een steentje bij aan een meer duurzame samenleving.

De overstap is ingrijpend

Vele decennia kookten we op aardgas en verwarmden we ons huis met aardgas. De overstap naar meer duurzame alternatieven is begrijpelijk maar ook ingrijpend. Dat we de overstap gaan maken is steeds meer ingedaald bij de consument en er is ook veel discussie over. Voor de een gaat het te snel en voor de ander niet snel genoeg. Vooral de laatste groep is groeiende. Ook in de media is er veel aandacht voor dit onderwerp. Maar een nieuwbouwhuis mét gasaansluiting is niet meteen een gedateerde woning. Pas in 2050 moet Nederland volledig aardgasvrij zijn.

Ook andere stappen van belang

Natuurlijk is het mooi om de lat wat hoger te leggen en te proberen al eerder van het aardgas af te zijn. Dat consumenten om aardgasvrije nieuwbouw vragen heeft vooral  te maken met de vrees voor meer aardbevingen in de provincie Groningen. De tijd is rijp voor duurzame alternatieven zoals bijvoorbeeld de warmtepomp, zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet. Maar vergeet niet dat duurzaamheid niet alleen zit in de installatie in en rond jouw woning. Er valt ook veel te winnen als je er voor kiest uw (nieuwbouw-) huis goed te isoleren. Je een serie zonnepanelen laat plaatsen voor het opwekken van energie. Je gebruik maakt van duurzame materialen. Of (minstens zo belangrijk) anders met energie leert omgaan: korter douchen bijvoorbeeld, of met een waterbesparende douchekap.

Bron: Bewust Nieuwbouw

Laatste nieuws

taart + 1e post (Facebook-bericht)

30 jaar Zeeman Makelaars!

kerst 2023

Fijne feestdagen!

1

Bouwupdate Reigersborg in Hoogkarspel

type-appartement-Munt_def-1200x900

Inloopuurtje!

okt. 2023 (1)

Bouwupdate Aan ’t Laantje in de Bangert & Oosterpolder

Volg ons ook op social media: