Volg ons op   voor het laatste project nieuws!

NIEUWS

Hoe hou ik dubbele woonlasten binnen de perken?

maandag 2 mei 2016

Zelfs in een sterk verbeterde woningmarkt is het een risico: een ander huis kopen voordat je jouw huidige woning hebt verkocht. Je kunt dan immers te maken krijgen met dubbele woonlasten. Hoe houd je die binnen de perken?

Dubbele woonlasten: dubbele hypotheekrenteaftrek

Een meevaller is dat de overheid je tegemoet komt; de hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar, zij het tijdelijk. Dankzij een verruiming kun je hier tegenwoordig vier jaar gebruik van maken: het kalenderjaar waarin je jouw huis te koop hebt gezet en de drie daarop volgende kalenderjaren. Is jouw nieuwe huis nog in aanbouw, dan geldt de dubbele renteaftrek vanaf het jaar waarin je jouw nieuwe huis hebt gekocht.

Geen aangifte eigenwoningforfait

Ook op het vlak van het eigenwoningforfait werkt de overheid mee. Deze belasting over de waarde van jouw woongenot hoef je niet over jouw oude huis te betalen als dit leeg te koop staat. Heb je een huis gekocht dat nog in aanbouw is? Dan hoef  je voor dít huis geen aangifte voor het eigenwoningforfait te doen.

Jouw huis verhuren

Ondanks de medewerking van de overheid kan het toch gebeuren dat je de dubbele woonlasten niet kunt opbrengen. Je kunt dan onderzoeken of jouw hypotheekverstrekker je toestaat jou oude woning te verhuren. Zo kun je de dubbele lasten gedeeltelijk of misschien wel geheel dekken. Ook op dit vlak werkt de overheid mee; je verhuurt jouw huis op basis van de Leegstandswet, waardoor er geen uitgebreide huurbescherming geldt. Heb je het huis verkocht, dan kun je de huur opzeggen.
Voor de verhuur is wel een vergunning van jouw gemeente nodig. Let er bovendien op dat je het recht op dubbele renteaftrek verliest zodra je het huis verhuurt.

Energiekosten laag houden

Om jouw dubbele maandlasten zo laag mogelijk te houden, is het verstandig de rekeningen voor gas, water en licht in jouw oude huis zo laag mogelijk te houden. Dat kan enerzijds door de goedkoopste aanbieder te kiezen, anderzijds door bijvoorbeeld de thermostaat laag te zetten.

Lening of schenking van ouders

Daarnaast kun je ervoor kiezen een bedrag bij je ouders te lenen om de dubbele lasten te kunnen betalen. Zij kunnen je ook een schenking doen. Valt dit bedrag binnen de schenkingsvrijstelling, dan hoeft er geen belasting over betaald te worden.

Meer informatie:

◾Vraag altijd advies aan jouw hypotheekadviseur hoe je eventuele dubbele woonlasten beperkt kunt houden.
 

Bron: bewustnieuwbouw.nl